top of page
 • Pernilla Ankartoft

Formatguide - Har du koll på att alla sociala mediekanaler har olika inläggsformat?

Uppdaterat: 6 nov. 2023

I dagens digitala värld är sociala medier en oumbärlig del av marknadsföringen för företag. Att skapa relevant och attraktivt innehåll anpassat för varje plattform kan vara avgörande för att nå ut till din publik på bästa sätt. Den här bloggartikeln innehåller en formatguide för sociala mediekanaler och vi kommer att gå in på varför anpassning av innehåll till varje medieplattform är viktig samt vilka verktyg som kan hjälpa dig skapa optimerat inläggsmaterial.
Varför är formatet viktigt på sociala mediekanaler?


Varje social plattform eller kanal har sina egna speciella format och du bör också anpassa dina inlägg efter vilken kanal du ska posta dem på. Många postar fortfarande exakt samma innehåll och format oavsett kanal. För att synas på ett sätt som fångar intresse vill vi anpassa inläggsformatet efter varje enskild kanal. Här är några anledningar till varför du bör anpassa dem:


👉 Tilltalande utseende ger ökat engagemang:

Genom att använda rätt format för varje plattform ser ditt innehåll mer tilltalande ut. Användare är mer benägna att engagera sig med innehåll som är optimerat för det format de är vana vid på den specifika plattformen. Det ger en mer professionell och anpassad känsla till ditt innehåll.


👉 Synlighet på rätt sätt:

Inlägg som är anpassade till olika plattformars mest optimala format har större chans att synas. Till exempel, på Instagram kan inlägg som är rätt dimensionerade ta upp mer plats i användarens flöde (på mobilen fyller den skärmen), vilket ökar chansen att fånga läsarens uppmärksamhet och på så vis sticker ut.


👉 Optimal prestanda och laddningstid:

Genom att använda rätt format för varje plattform minskar risken för att bilder eller videor blir förvrängda eller beskurna. Dessutom kan det minska filstorleken och därmed förbättra laddningstiden för innehållet, vilket också är avgörande för användarupplevelsen.


👉 Plattformens algoritmer och SEO:

Vissa plattformar ger fördelar till innehåll som är optimerat för specifika format. Genom att använda rätt format ökar du sannolikheten att ditt innehåll prioriteras av plattformens algoritmer, vilket kan leda till bättre synlighet och ökad spridning.


Summering sociala mediekanaler inläggsformat


Anpassning av format till varje enskild plattform öka synligheten, engagemanget och spridningen av ditt innehåll samtidigt som det förbättrar den övergripande användarupplevelsen. Det är därför vi satt ihop den här guiden då det är ett viktigt steg för att sticka ut.Formatguide för sociala mediekanaler


LinkedIn

 • Profilbild: 300 x 300 px (1:1 visas som rund).

 • Företagssida omslag: 1536 x 768 px.

 • Personlig omslagsbild: 1584 x 396 px.

 • Inlägg: 1200 x 627 px (2:1 för landskapsbilder) eller 1200 x 1200 px (1:1 kvadratiska inlägg).


Videolängd på LinkedIn
 • Upp till 15 minuter lång. Men tänk på att alltid anpassa längden efter din målgrupp och relevansen av innehåll och ämne. Du behöver fånga din läsare redan på de första 3-6 sekunder annars skrollar de vidare. Optimal längd är svårt att svara på men brukar vara under en minut, helst mellan 15-30 sekunder. Vi tappar lätt fokus så håll det kort och intressant för målgruppen.


Instagram

 • Profilbild: 320 x 320 px (1:1 visas som rund)

 • Inlägg: 1080 x 1080 px (1:1) eller 1080 x 1350 px (4:5).

 • Händelse: 1080 x 1920 px (stående format).

 • Reels: 1080 x 1920 px (stående format).


Videolängd på Instagram
 • Video i flödet: max 60 minuter. Du har 3-6 sekunder på dig att fånga uppmärksamheten, (ingen orkar med en timmas film via Instagram även om det går). Anpassa filmens längd, relevant innehåll och håll det kort.

 • Instagram Händelse/Stories: max 60 sekunder (stående format). Längre video delas upp i flera Händelser/Stories. Syns i 24 timmar (kan sparas i höjdpunkter).

 • Instagram Reels: 90 sekunder (stående format). Alla videoinlägg på Instagram som är kortare än 15 minuter delas som Reels. För offentligt kontot: Reelen som är max 90 sekunder, blir automatiskt kvalificerad för "rekommendation" och kan via upptäcka-flödet ses av fler. För Reels som skapas i appen är tidsgränsen 90 sekunder. Laddar du istället upp en färdig video kan den vara längre.

 • Instagram Live: (i realtid). Kan vara upp till 4 timmar (optimal längd är max 30-60 minuter).


Facebook

 • Inlägg: 1200 x 630 px (2:1), 1200 x 1200 px (1:1) eller 1080 x 1350 px (4:5)

 • Omslag: 820 x 312 px (sidor), 820 x 360 px (grupper), 1640 x 856 px (evenemang).

 • Profilbild: 170 x 170 px (1:1 visas som rund form)


Videolängd på Facebook
 • Facebook-flödet: Max 240 minuter

 • Facebook Stories: 26 sekunder

 • Snabbartiklar på Facebook: Max 240 minuter

 • Instream-video på Facebook (mobil): 5 sekunder till 10 minuter

 • Instream-video på Facebook (dator): 5–15 sekunder

 • Facebook Marketplace: Max 240 minuter


TikTok

 • Profilbild: 200 x 200 px (1:1)

 • Vanligast video: 1080 x 1920 px (9:16 stående).

 • Video kvadratiska: 1080 x 1080 px (1:1 skala).

 • Marginaler: 150 px i topp och botten, 64 px på sidorna går åt för användarnamn, gilla-knappar, kommentarer osv.


Videolängd på TikTok
 • Bäst för korta snabba video: max 3 minuter

 • Läste att TikTok ska tillåta ett nytt längre format dvs. 30 minuter långa videos för att konkurrera med YouTube. Vet dock inte om det ännu kommit igång eller om det är sant (informationen är inte verifierad).


YouTube
 • Tumnagel: 1280 x 720 px.

 • Kanalomslag: 2560 x 1440 px för desktop, 1546 x 423 px för mobil.

 • Video: Beroende på format (standard liggande 16:9).

 • Profilbild: 800 x 800 px (pixlar)


Videolängd på YouTube
 • Video: max 15 minuter

 • Optimal längd är ca 2-3 minuter. Som i alla kanaler ska filmen fånga läsarens uppmärksamhet på de första 3-6 första sekunderna, vara relevant och kärnfull genomgående. YouTube är "the number one" plattformen för video, även för längre videos med djupare innehåll; som exempelvis webbinar, panelsamtal och tutorials.
Summering videoformat


Videoinnehåll på andra sociala medieplattformar kan variera i format beroende på om det är ett stående (vertikalt) eller liggande (horisontellt) format. Instagram Stories och Reels är exempel på vertikala format, medan de flesta inlägg på Instagram, Facebook och TikTok tenderar att vara kvadratiska eller horisontella. YouTube stöder en mängd olika format beroende på videoinnehållet, men en 16:9-aspektförhållande används ofta för standardvideo.


Genom att skapa innehåll i de optimala formaten kan du maximera synlighet och vad som tilltalar din målgrupp på plattformarna. Kom också ihåg att skapa innehåll som är engagerande och intressant för att locka tittare att stanna kvar.

Verktyg att skapa anpassade inläggsformat


Det finns flera verktyg för att skapa innehåll till sociala medier, var och en med sina egna fördelar och specialfunktioner. Här är några populära verktyg och deras fördelar:


Canva

En användarvänlig plattform med en mängd färdiga mallar och anpassningsmöjligheter för grafikdesign. Canva erbjuder ett brett urval av layouter, bilder, typsnitt och ikoner som kan anpassas för olika sociala plattformar.


Adobe Spark

En annan användarvänlig plattform som ger möjlighet att skapa grafik, webbsidor och videor. Adobe Spark erbjuder anpassade mallar och enkelhet i användargränssnittet för att skapa övertygande visuellt innehåll.


Buffer

Detta verktyg erbjuder schemaläggning av inlägg, analys av prestanda och möjligheten att hantera flera sociala medieplattformar från en centraliserad plats. Buffer hjälper dig att schemalägga inlägg i förväg, vilket sparar tid och håller koll på prestandan.


Hootsuite

Ett verktyg för att schemalägga inlägg, övervaka kommentarer, analysera prestanda och hantera flera sociala medieplattformar. Hootsuite erbjuder möjligheten att interagera med din publik direkt från deras plattform.


VSCO

En mobilapp som fokuserar på bildredigering med avancerade filter och verktyg för att skapa visuellt tilltalande foton för sociala medieinlägg.


Planoly

Detta är främst för Instagram och hjälper dig att schemalägga inlägg, planera ditt Instagram-flöde och utforska användningsstatistik för att optimera innehållsstrategin.
Fördelarna med att använda de nämnda verktygen


👉 Tidsbesparing:

Verktygen erbjuder färdiga mallar och enkelhet i skapandet vilket sparar tid och resurser.


👉 Professionell design:

Möjligheten att skapa professionellt utseende inlägg även utan avancerade designkunskaper.


👉 Analys och prestanda:

Många verktyg erbjuder insikter och prestandaanalys för att förbättra framtida innehållsstrategi.


👉 Schemaläggning:

Möjligheten att förbereda inlägg i förväg och schemalägga dem för optimal tidpunkt och konsistens.


Vilket verktyg som är "bäst för dig" beror på dina specifika behov, preferenser och budget. Många av dessa verktyg erbjuder grundläggande funktioner gratis men har avancerade alternativ med avgifter för extra funktioner. Det är viktigt att prova några olika verktyg och se vilket som passar bäst för dina behov och arbetsflöde.
Börja att anpassa dina inläggsformat idag


Att anpassa ditt innehåll till varje social plattform är inte bara en trend utan en viktig strategi för att öka synlighet, engagemang och effektiviteten i din marknadsföring på sociala medier. Genom att förstå vikten av formatanpassning och att använda rätt verktyg kan du ta din sociala närvaro till nya höjder och skapa starkare relationer med din publik.


Vad tycker du om den här guiden? Skriv gärna en kommentar.


Vill du ha hjälp att skapa optimerade formatmallar? Skicka ett meddelande på kontaktsidan så hjälper vi dig att bli mer effektiv med ditt innehåll på sociala medier.


Klick Kommunikation hjälper företag att marknadsföra och kommunicera effektivt på sociala medier. Vi erbjuder rådgivning, strategi-workshops för sociala medier, Kommunikation & koncept, Innehållsproduktion, Analys & Optimering.

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Nov 04, 2023
Rated 3 out of 5 stars.

Bra att ha

Like
bottom of page